top of page

Tunnekeskeisen pariterapian historia

Tunnekeskeisen pariterapian kehittelyn aloittivat kanadalaiset Leslie S. Greenberg ja Susan M. Johnson 1980-luvulla. Heidän tiensä erosivat ja kumpikin rakensi oman tunnekeskeisen terapiamuodon. Keskeinen ero liittyy siihen, että Susan Johnson alkoi kehittää terapiamuotoa perustuen kiintymyssuhdeteoriaan. Hän on toiminut uranuurtajana ja luonut kansainvälisen järjestön, joka edistää Tunnekeskeisen terapian etenemistä maailmalla. Tänä päivänä sitä tehdään lukuisissa maissa ympäri maailman. 

 

Tunnekeskeinen pariterapia todettu yhdeksi vaikuttavimmaksi pariterapiamenetelmäksi lukuisissa tutkimuksissa.

https://iceeft.com/eft-research-2/

 

Suomen tunnekeskeinen pariterapiayhdistys kuuluu kansainväliseen kattojärjestöön International Centre for Excellence in Emotionally Focused Therapy (ICEEFT) https://iceeft.com . Suomeen kiintymyssuhdeteoriaan pohjautuvan pariterapiamenetelmän Kanadasta toi vuonna 2003 paripsykoterapeutti ja psykologi Hanna Pinomaa.

 

Kouluttautuminen tapahtuu Suomessa ja suomenkielellä, mutta pätevöitymistä hallinnoin kattojärjestö Kanadassa. Tällä hetkellä Suomessa on useita kansainvälisesti pätevöityneitä terapeutteja ja useita kymmeniä koulutusprosessissa. 

Hanna Pinomaa ja Susan Johnson
bottom of page